Ce este FIRST®?

Organizația FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) a fost fondată în anul 1989 și are ca obiectiv să trezească interesul și să încurajeze participarea tinerilor în știință și tehnologie. Localizată în Manchester, NH, SUA, asociația caritabilă, non-profit, creează programe accesibile și inovative menite să motiveze tinerii să urmeze o educație și o carieră  în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM), oferindu-le participanților cunoștințe, încredere și abilități de viață. Sistemul de programe FIRST permite o dezvoltare constantă, începând de la vârsta de 6 ani și continuând cu clasele primare până la liceu (vârsta maximă 18 ani). Tinerii pot începe să participe la programele internaționale FIRST de la orice vârstă.

Ce este FIRST® LEGO® League Jr.?

FIRST® LEGO® League Jr. este un program educațional STEM, non competițional, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani. În fiecare an, FIRST® LEGO® League Jr. propune o nouă și captivantă provocare (inspirată din realitate) menită să stârnească creativitatea copiilor. Fiecare echipă, de până la 6 membrii, începe explorarea acestei aventuri cu ajutorul unui model inspirațional LEGO® Education. Folosind acest model ca un punct de pornire, ei vor proiecta  propriu model folosind piese LEGO®. Pe masură ce lucrează cu LEGO Education WeDo, vor învăța aptitudini de bază în inginerie și programare pe care le vor folosi ca să aducă la viață propriul model. Echipele vor documenta munca lor în caietul de lucru (Engineering Notebook) și vor împărtăși experiența lor printr-un poster (Show Me Poster). Pe tot parcursul sezonului, echipele vor lucra respectând valorilor fundamentale, ce stau la baza FIRST LEGO League Jr., ce promovează  inovarea, lucrul în echipă și profesionalismul demn (Gracious Professionalism®).

Impactul FIRST LEGO League Junior

Echipele FIRST® LEGO® League Junior vor:

 • explora provocările actuale cu care se confruntă oamenii de știință
 • descoperi cum folosesc și cum aplică noțiunile de matematică și știință în viața reală
 • proiecta și construi un model tematic folosind LEGO® Education WeDo
 • crea un poster și își vor îmbunătăți abilitățile de susținere a unei prezentări
 • dezvolta abilități de lucru în echipă
 • participa la expoziții și prezentări
 • fi implicați în activități de echipă, fiind călăuziți de valorile fundamentale ale FIRST® LEGO® League Junior

Valorile fundamentale

Valorile fundamentale reprezintă temelia programelor FIRST®. Însușindu-și valorile fundamentale, participanții învață că beneficiul reciproc și concurența prietenească nu sunt obiective separate, iar întrajutorarea stă la baza lucrului în echipă.

Valorile Fundamentale ale FIRST® LEGO® League:

 • Descoperire: Explorăm abilitați și idei noi.
 • Inovație: Folosim creativitate și perseverență pentru a rezolva probleme.
 • Impact: Aplicăm ceea ce învățăm pentru a îmbunătății lumea.
 • Incluziune: Ne respectăm unii pe alții și ne acceptam diferențele.
 • Lucru în echipă: Suntem mai puternici când lucrăm împreună.
 • Distracție: Lucrăm cu bucurie și plăcere!

Profesionalismul Demn (Gracious Professionalism® ) presupune faptul că echipele se vor întrece cu înflăcărare ca să realizeze provocările, dar se vor aprecia și se vor trata cu respect unele pe altele. Adevăratul adversar este problema pe care încerci să o soluționezi — nu o altă echipă sau persoană. Profesioniștii demni îi vor da o mână de ajutor adversarului aflat la nevoie deoarece își doresc ca toată lumea să aibă șansa să concureze. Chiar și atunci când o echipă câștigă competiția, aceasta va evita sa îi trateze pe ceilalți ca pe învinși.

Competiția cooperantă (Coopertition®) combină conceptele de cooperare și competiție. Competiția se bazează pe ideea că echipele pot (și trebuie!) să coopereze între ele chiar și atunci când concurează unele cu altele. Odată ce ai dobândit o abilitate, o transmiți altcuiva, astfel încât fiecare să poată să se descurce mai bine data viitoare. Aceasta dă sens competiției, stimulându-i pe toți să exceleze. Uneori asta însemnă să împarți cu altă echipă o piesă de rezervă sau un încărcător de baterie astfel încât și ceilalți să poată participa la concurs. Iți vei da oricum silința să câștigi, însă nu pe seama altei echipe.